Ötletek húsvétra

8 természetes tojásfestő módszer.

PRÓBÁLD KI ! 


A hímes tojás készítése régi húsvéti hagyomány.
Ha tojást szeretnénk festeni, semmiképp se főtt tojást, hanem kifújt tojást fessünk. A főtt tojás szobahőmérsékleten tárolva rövid idő alatt megromlik és a jelenlegi tojásárakat figyelembe véve nagy pazarlás lenne őket kidobni. A kifújt tojások belsejéből kiváló rántotta készíthető.

Hogyan tudsz kifújni egy tojást?
Először is mosd meg alaposan (!) a tojást, majd fúrj egy-egy apró lyukat gombostűvel mindkét végén, ezután szoríts hozzá egy szívószálat - ha mindig lecsúszik és nem megy, akkor szorítsd a tojást a szádhoz, és erősen addig fújd, amíg az összes tojás fehérje és a sárgája is kifolyik. Ne kapkodj! Ha szédülsz, akkor várj egy kicsit, tarts szünetet ! Inkább a tojás legyen piros, kék vagy lila, ne a fejed ! Végül langyos vízzel óvatosan mosd ki a belsejét, és hagyd száradni. (a 2:00 perctől) Ezután jöhet a  festés.
A tojásfestéshez nincs szükség szintetikus festékre: kis kreativitással természetes alapanyagokból is megfesthetjük húsvéti tojásaink. Egy liter vízhez óvatosan öntsünk egy evőkanál ecetet, forraljuk fel, majd természetes színezőanyagokból tegyünk a folyadékba. A piros színhez javasolt a lilahagyma héja, cékla, pirospaprika; a sárgához a vöröshagyma és a citrom héja; narancssárgához a sárgarépa vagy a narancshéj; a zöld színhez a spenót és a petrezselyem (akár szárított formában is); a kékhez a vöröskáposzta és a vörösbor; a barnához pedig dióhéj, kávé vagy feketetea ajánlott. Az elkészült tojásokat egy gyertyával finoman simogasd meg majd papírzsepivel töröld át! Így szép fényes lesz és a színek is jobban érvényesülnek.1
PIROS színhez használj ecetes céklát !

A legkönnyebben az ecetes cékla levével tudunk gyönyörű piros színt előállítani, csak bele kell helyezni a tojásokat. Az óvatosság azért nem árt, ugyanis az ecet oldja a tojás héját, így túl sokáig nem szabad benne áztatni. Természetesen külön erre a célra is főzhetünk céklát, így viszont kevés ecet hozzáadásával is jó hatást érhetünk el.

2
LILÁHOZ lilahagymát !

A lilahagyma segítségével gyönyörű lila tojásokat készíthetsz. Hámozd le néhány darabnak a héját - az intenzív színű, szárazabb része a jó -, engedd fel némi vízzel, és főzd nagyjából fél órán át, hogy jól kiengedhesse a héj a benne található festékanyagot. Ezután helyezd bele a tojásokat, és addig főzd, amíg megkapják a neked tetsző árnyalatot.
Amíg alkotsz, addig a maradék lilahagymát tedd margarinos vagy vajas kenyérre és ... edd meg ! Nagyon egészséges és finom !

3
KÉKHEZ vöröskáposztát !

A kék tojásokhoz apróra vágott vöröskáposztára van szükség - minél többet használsz, annál intenzívebb színhatást érsz el. A káposztát tedd egy edénybe, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzd nagyjából fél órán keresztül. Várd meg, amíg a lé kihűl, és csak akkor tedd bele a tojásokat. Bár a massza inkább bíboros árnyalatú, a tojásokat kékre festi majd.

4
RÓZSASZÍNHEZ csipkebogyót !

A csipkebogyó élénk vöröses színével rózsaszínű tojásokat készíthetsz. Ha be tudsz szerezni szárított csipkebogyót, nyert ügyed van, de néhány jobb minőségű csipkebogyótea-filter is megteszi. A lényeg, hogy mindkét esetben sűrű főzetet készíts, és csak akkor tedd a tojásokat a lébe, ha az már teljesen kihűlt.

5
SÁRGÁHOZ kurkumát !

Citrom héjával, de leginkább kurkumával, ezzel a kedvelt indiai fűszerrel intenzív sárga tojásokat készíthetsz. Mielőtt beletennéd a tojásokat a fűszert negyedórán át főzd - egy liter vízhez elég egy evőkanálnyi. Ebben az esetben ne várd meg, hogy kihűljön a lé, inkább egy ideig főzögesd benne a tojásokat.

6
ZÖLDHÖZ spenótot !

A legjobb és legtermészetesebb eszköz a tojások zöldre festéséhez a spenót, ráadásul a mélyhűtött verzió is használható, ha nem kapsz frisset. A spenótot - az egészben lévő leveleket elsőként vágd apróra - öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Elég körülbelül fél óráig főznöd, ha kihűlt, beleteheted a tojásokat, majd addig áztatnod, amíg szép zöld árnyalatot nem kapnak. A spenótot helyettesítheted petrezselyemmel (akár szárított formában is).

7
NARANCSSÁRGÁHOZ paprikát !

Némi őrölt pirospaprikával is mutatós hímes tojásokat készíthetsz. Mindehhez nem kell más, mint nyolc evőkanál pirospaprika és fél liter víz, melyben elkevered a paprikát. Forrald fel, majd helyezd bele a tojásokat, és főzd addig, amíg elnyerik a neked tetsző színt. A narancssárgához a sárgarépa vagy a narancshéj is jó.

8
BARNÁHOZ kávét !

Ha sötétbarna árnyalatba öltöztetnéd a húsvéti tojásokat, készíts néhány adag kávéból erős főzetet, és abban áztasd egy ideig a tojásokat. A káposztához és a csipkebogyóhoz hasonlóan ebben az esetben sem kell a kávéban főzögetni a tojásokat, a kávé ugyanis inkább akkor színez, ha már teljesen kihűlt. Ha otthon senki sem kávézgat, akkor dióhéjat vagy feketeteát ajánlunk - ezt azonban főzni kell.