A sakkjátékról

A sakk a játék izgalma mellett többek között a következőkre tanít :
Ha nagyon akarsz valamit és hiszel önmagadban, akkor azt létre tudod hozni, meg tudod valósítani. Sok kitartással, de, meg tudod csinálni!

Sokat tanít a sakk arról is, hogy a cél elérését meg kell tervezni. Nincs esély a győzelemre, ha az embernek nincs hosszú távú (stratégia) és rövid távú terve (taktika), amelyek persze rugalmasan alakulnak az ellenfél lépéseitől, avagy a körülményektől függően. Taktika nélkül légvárakat építünk, stratégia nélkül pedig csupán pillanatnyi döntéseket hozunk.

A sakk elővigyázatosságra is tanít bennünket, arra, hogy a jövőre is figyeljünk egy kicsit. Körültekintésre, vagyis arra, hogy az egész sakktáblát szem előtt tartsuk. Óvatosságra, vagyis arra, hogy ne kapkodjuk el lépéseinket...és három igen fontos szabályra: ne csüggedjünk, ha pillanatnyilag rosszul állnak a dolgaink, reménykedjünk a dolgok jobbrafordulásában és végül, legyünk továbbra is kitartóak a kiút keresésésében.

De ne akarjuk itt „végigsakkozni” a játék összes előnyét. Gyere és játssz ! Maga a sakk nem változott az évszázadok alatt, legfeljebb mi feledkeztünk el mélyebb értelméről. Ha az ókorban és a középkorban is alkalmazták mint tanító, fejlesztő eszközt, semmi nem zárja ki, hogy ma is betöltse számunkra ezt a szerepét. Egyszerre matematika, stratégia, logikai játék és egyúttal tanítás az ember saját élettáblájáról.
Nem véletlen hát, hogy az új Nemzeti alaptantervben választható tantárgy lett a sakk. A sakk több, mint játék.

Eddigi legjobb versenyeredményünk:
2009/2010 tanév Pesterzsébeti Sakk Diákolimpia: I. helyezés

AZ ISKOLAI SAKKVERSENY EREDMÉNYEI :

GRATULÁLUNK AZ VERSENYEN INDULÓKNAK !

ALSÓ TAGOZAT :

I. Makrai Norbert 1.c osztály. 4 pont
II. Heller Gergő 1.b 3 pont
III. Rózsa Hanna 4.c 1,5 pont
Kubriczky Dániel 1.c 1 pont
Szövetes György 1.c 0,5 pont
Knyazoviczky Zsombor 1.c

FELSŐ TAGOZAT :

I. Molnár Richárd Bálint 8.b osztály. 4,5 pont
II. Virág Márton 8.b 4 pont
III. Boros Dávid 7.b 3,5 pont
Lippai Réka 5.c 1,5 pont
Rózsa Levente 5.b 1,5 pont
Bördös Dorina 5.c

GYAKORLÓ :

 

Képek a versenyről és a szakkörről ...