Rumcájsz, a rabló

A kedves, szórakoztató történet Jičín városában és a közelében levő Řáholec-i erdőben jászódik. Főhőse Rumcájsz a nagy szakállú, piros kalapot és méretes csizmát viselő, makkal töltött kováspuskával járó, hajdan volt jičíni cipész mester. Rumcájszt a jičíni polgármesterrel való összekülönbözése után száműzték a városból, s ezért a közeli erdőbe költözött feleségével Mankával, valamint gyermekükkel Csibészkével. A számkivetett cipész ekkor merőben új szakmát választott, és a továbbiakban jószándékú, életvidám rablóként élte boldog életét. A részenként mindössze nyolc perces filmekben elmesélt kalandjaik főleg arról szólnak, hogy a nemességet, a gaz földesurakat képviselő jičíni gróf, aki a kastélyt is „csak úgy“ megörökölte, és aki a feleségével hol franciául, hol németül beszél, csehül pedig csak erősen affektálva szólal meg, miként is akarja Rumcájszot kiszorítani az erdőből. Rabló hősünk persze állandóan túljár az eszén.
Csibészke, Rumcájsz és Manka

Manka takaros háziasszony, aki finom ételeket főz a családjának és segíti rabló férjét, ha annak éppen jó tanácsra van szüksége. Ízig-vérig nőből van, akinek hiányoznak a városban kapható áruk és csecse-becsék, de ilyenkor beveti összes báját, amitől Rumcájsz szinte azonnal felkerekedik és elindul Jičínbe, hogy megszerezze azt amire Manka vágyik. A kedves rabló zsebe többnyire üres, de okossággal mindig sikerül a beszerző küldetéseit teljesítenie.

Csibészke (Cipísek) apjától tanulja a jószívű útonálló mesterséget, és mindenben segít neki amihez ügyesség kell. Az egyik történetben például felmászik a tölgyfára, hogy elkapjon egy mókust. Ez a mókus lesz aki végül segít Rumcájsznak megszerezni azt a sárga hajcsatot amiért Manka epekedett, és amiért Rumcájsz a városba utazott, de a gróf borsot törve az orra alá, képes volt megvenni előle az ékszerésztől. Ahogy az ebből is jól látszik, komoly történések zajlanak minden egyes részben! :-) Jó barátaik és segítőik Szélvész szarvas és az erdőben élő állatok és egyéb izgalmas lények, őket ismerjétek meg saját magatok a meséből.
Kattints a képre és nézzük Rumcájsz kalandjait !

Hol van Csehország ?