Irodalmi virágoskert avagy illatos irodalmunk, birodalmunk

A „ Hozz egy palántát! ” akciónk folytatásaként született meg az ötlet, hogy egy különleges kertet hívjunk életre a gyerekek segítségével,
az „ Irodalmi virágoskertet ”. 
Önálló könyvtári kutatómunkára épülő kellemes hangulatú, újszerű, élő és illatos szabadtéri kiállítás létrehozása volt a célunk.
A kiállítás alapját a tanulókkal közösen kiültetett növények és az iskolai könyvtárban általuk gyűjtött - virágokhoz, virágokról, növényekről szóló versek, prózák, dalok alkotják, saját fotóikkal és rajzaikkal illusztrálva.

A projekt több hete kezdődött és több részből állt :
1. A kert megtervezése – (parcellák elhelyezkedése, kültéri faliújság kinézete, elmélkedőpad helye)
2. Virágokról, virágokhoz szóló, irodalmi, művészeti alkotások (versek, mesék, novellák) keresése a könyvtárban.
3. Az irodalmi források alapján választott növények botanikai leírása, előfordulása, biológiai jellemzőinek (pl. virágzás ideje, napszak, fénykedvelő, árnyéktűrő stb.) önálló felkutatása és alkalmazása a társulás létrehozásakor.
4. Információs táblácskák, laminált tablók összeállítása, amelyen szerepel a vers vagy a prózarészlet + a saját illusztráció (rajz vagy fotó) és a növény rövid leírása, bemutatása.
5. Rövid, kertavató műsorszámok létrehozása, megalkotása: saját feldolgozások és önálló alkotások készítése vers, novella, zene, rajz vagy tánc formájában.

Ez bizony sok-sok munkát, együttműködést, eredeti gondolkodást és találékonyságot, odafigyelést, döntések meghozatalát, társak véleményének elfogadását jelentette...
Ám, amikor eljött a Megnyitó, az ünnepélyes műsor fantasztikusra sikeredett ! A versek, az idézetek, a hangszeres bemutatkozók, a saját szerzemények, a koreográfiák, a táncok, az énekek és az oldott jókedv, tartalmas élményt szerzett mindnyájunknak !