IRODALMI VIRÁGOSKERT avagy illatos (b)irodalmunk


„ Hozz egy palántát! ” akció alapján született meg az ötlet, hogy egy különleges kertet hívjunk életre a gyerekek segítségével, az úgynevezett „Irodalmi virágoskertet”. 

Újszerű, élő és illatos, kellemes hangulatú, önálló könyvtári kutatómunkára épülő szabadtéri kiállítás létrehozása volt a célunk.
A kiállítás alapját a tanulókkal közösen kiültetett növények és az iskolai könyvtárban a szürke téli hónapokban a gyerekek által gyűjtött - virágokhoz, virágokról, növényekről szóló versek, prózák, dalok alkották, saját fotóikkal és rajzaikkal illusztrálva.


A projekt több hete kezdődött és több részből állt :

1. Virágokról, virágokhoz szóló, irodalmi, művészeti alkotások (versek, mesék, novellák, dalok) keresése a könyvtárban. (még télen és koratavasszal)
2. Az irodalmi források alapján választott növények botanikai leírása, előfordulása, biológiai jellemzőinek (pl. virágzás ideje, napszak, fénykedvelő, árnyéktűrő stb.) felkutatása és alkalmazása a kert, a társulás tervezésekor. Önálló kutatómunka a könyvtárban a Növényhatározó és a Wikipédia segítségével.
3. A kert megtervezése – (parcellák elhelyezkedése, kültéri faliújság kinézete, elmélkedőpad helye) - tervrajzok méretarányos készítése.
4. Információs táblácskák, laminált tablók összeállítása, amelyen szerepel a vers vagy a prózarészlet + a saját illusztráció (rajz vagy fotó) és a növény rövid leírása, bemutatása.
5. Rövid, a választott virághoz kapcsolódó műsorszámok kitalálása és létrehozása a Kertavatóra, saját feldolgozások és önálló alkotások készítése vers, novella, zene, rajz vagy tánc formájában.

Amikor eljött a Kertavató napja, az ünnepi műsor fantasztikusra sikeredett !

A versek, az idézetek, a saját gondolatok felolvasása, a hangszeres bemutatkozók, a saját szerzemények, a koreográfiák, a táncok, az énekek és az oldott jókedv tartalmas élményt szerzett mindnyájunknak !

Nagy-nagy köszönet a gyerekeknek az odaadó, önálló munkáért és az őket segítő pedagógusoknak !



Forgách Gábor könyvtáros

MÉG TÖBB KÉP A NET-GALÉRIÁBAN