Költészet napi gondolatok ...

1905-ben ezen a napon született a XX. század egyik meghatározó költő egyénisége: József Attila. Méltán válhatott később a születésnapja a magyar költészet napjává. Idén ötvenedszer…

Sokkal hamarabb volt a költészet napja a magyar ünnepek között, mint pl. a manapság oly divatos Halloween vagy a Valentin nap. Nem a magyar kultúra részei, mégis akarva akaratlan tudunk róluk, hiszen a média minden felületét elfoglalják az adott időszakban. A költészet napját legfeljebb a közszolgálati média említi meg, és egy-két magyartanár. Vajon miért?

Az egyre rohanó, sőt elidegenedő világunkban pedig sokkal inkább szükségünk van a versek tiszta, megnyugtató, vagy éppen gyönyörködtető varázsára. Verseket olvasni jó. Verseket tudni és mondani: öröm. Felszabadító érzés, mikor egy-egy verssorban magunkra ismerünk, azonosítjuk vágyainkat, gondolatainkat. A költők kimondják helyettünk a kimondhatatlant, tükörképet tartanak elénk nem egyszer.

A költészet napi projekt alkalmából iskolánk diákjai négy kortárs magyar költő egy –egy versével ismerkedhettek meg. Egy illusztrációt is kellet készíteniük, illetve egy plakátot az adott költőről. A borítékban ezen kívül egy költészet napi totó is várta az osztályokat a kortárs irodalom és József Attila verseivel.

Kiss Anna, Varró Dániel, Lackfi János, Karafiáth Orsolya.

Vajon hallottak korábban róluk a gyerekek? Nem valószínű. Pedig most, a jelenben élnek és alkotnak, közöttünk…Igaz, hogy nem szerepelnek a Való Világban vagy az Édes Életben…Talán azért, mert szépen és tisztán beszélnek és írnak magyarul, nem káromkodnak, és nem viselkednek ízléstelenül. Akár a példaképeik is lehetnének!

Verseket írnak nekünk, a mai kor gyermekeinek, felnőtteinek, úgy, ahogy azt elődeik tették. Talán néhány évtized múlva már ők is tankönyvek hasábjain lesznek láthatóak, az ő verseiket fogják kívülről tanulni a diákok.

Én és tanárkollégáim mindenesetre örülünk annak, hogy a mi iskolánk diákjai legalább négy kortárs magyar költőt ismernek, s reméljük, sikerült felkeltenünk az érdeklődést irántuk, esetleg más költők iránt. Sokaknak saját weblapja, rajongói oldala van, érdemes néha a felszínes, helyesírási hibáktól hemzsegő facebook kommentek helyett ezeket nézegetni…




A videót Mézes Tibor állította ösze

Zolcsák Éva
magyartanár, munkaközösség-vezető