A Holokauszt emlékév alkalmából

" Anne Frank – Történelem a mának "

c. kiállításon voltunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központjában

Anne Frank kiállításon voltunk

A mai napon a Fővárosi Szabó Ervin Központi könyvtárában voltunk, ahol Anne Frank-kal kapcsolatos kiállítást néztünk meg.
Egy velünk egykorú zsidó lány életéről Veronika néni mesélt nekünk. Megmutatta annak a háznak a makettjét, ahol a Frank család és barátai rejtőztek. Láttunk egy rövid, de tartalmas filmet, amely igen érdekes volt. Nagyon örülünk, hogy Veronika néni nemcsak Anne Frankról mesélt, hanem a II. világháború alatti életről is.
A kiállításon egy naplót író lányra és a II. világháború vészterhes korszakára emlékeztünk.
Nagyon köszönjük Gábor bácsinak, hogy lehetővé tette a kiállítás megtekintését.

( A kiállítás után, hazafelé a suliba - Prágában ( ! ) is voltunk és shoppingoltunk is )

A cikket Szászvárosi Virág írta,
a képeket Budai Anna és Marton Villő készítette

Anne Frank naplója

Anne, a nácik által megszállt Hollandiában élő zsidó származású lány tizenharmadik születésnapjára egy naplót kapott ajándékba. Naplójában egy képzeletbeli barátnőjének címezte bejegyzéseit, akit Kittynek nevezett el. 1942 júliusában nővére, Margot, behívót kapott a munkatáborba. A család a bujkálás mellett döntött, így az apa, Otto Frank egykori irodaépületének Anne által "Hátsó traktusként" (= a ház hátsó része) emlegetett részébe költöztek. A bujkálásban Otto Frank négy korábbi dolgozója segítette őket. Később újabb bujkálók csatlakoztak hozzájuk, a Van Daan család, majd Dussel úr, egy fogorvos.
Anne folyamatosan írta bejegyzéseit a családjáról, érzéseiről, a titkos "Hátsó traktus" mindennapi életéről. Egy napon árulás következtében megjelent a rendőrség és felfedezték a titkos ajtót, a rejtőzködőket megtalálták és elhurcolták.

Anne Frank naplója egy hétköznapi tizenéves lány életéről szól: osztálytársakról, olvasmányokról, szerelemről, barátságról, családi konfliktusokról, reményről és rettegésről írt. Anne Frank egyike volt a holokauszt * egymillió gyerekáldozatának. Nem került azonnal gázkamrába, mert már elmúlt tizenöt éves, tizenhatodik szülinapját viszont nem érte meg. Elpusztította az idegengyűlölet, a másságtól való félelem, a manipulálhatóság, az emberi primitivitás.

Anne a tizenharmadik szülinapjától elhurcolásáig vezette naplóját: kezdetben csak magának írogatott, később, amikor megérett benne az elhatározás, hogy híres írónő lesz, elővette régi írásait és módszeresen átírta, javítgatta őket. Az volt a terve, hogy naplója alapján könyvet ír a háborúról, és hű képet fest benne a német megszállás éveiről Hollandiában. Korai halála - nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt vesztette életét egy koncentrációs táborban - megakadályozta terve megvalósításában.

Naplója 1947-ben jelent meg először édesapja, Otto Frank, a család egyetlen túlélőjének gondozásában.
Azóta milliók olvasták a világ számos nyelvén, színpadra is átdolgozták és filmet is készítettek belőle.

Anne Frank naplója örök érvényű olvasmány, egyaránt szól az övéihez hasonló gondokkal küszködő fiatalokhoz, szól a felnőttekhez, akik szeretnék jobban megérteni őket, és szól mindazokhoz, akik tudni akarják, mi történt a ház hátsó traktusában bujkáló családokkal a hitleri megszállás alatt álló Amszterdamban.»  Anne Frank naplója ITT olvasható ill. tölthető le  «

 

* holokauszt = népirtás