5.a és a 6.b látogatása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központjába

„ Beléptünk a Sárkányos Gyerekkönyvtárba,ahol először Dienes Éva nénivel beszélgettünk. Elmesélte, hogy ma - április 29-én - van a tánc világnapja.
Elmesélte, hogy ennek a gyerekkönyvtárnak a sárkány a szimbóluma. Ezt Jakab Csaba,az építő találta ki. A sárkány kincset őriz: vigyáz a könyvekre és az olvasókra.

A könyvtárba szoktak rendezni különböző témájú rendezvényeket, amikre érdemes elmenni. Éva néni az állatokat választotta témának nekünk.
Négy csoportra bontott minket, és minden csoportnak kellett egy állatos könyvet keresnie. Az egyik csoport mesét, a másik regényt gyűjtött és így tovább. Miután mindenki megtalálta azt a könyvet amit keresett leültünk egy asztalhoz  és a könyv gerincén levő adatokat leolvastuk és megmagyaráztuk egymásnak.

Elmentünk egy másik nénivel megnézni a könyvtár többi részét. Első "megállónk" az igazgatóság, tárgyaló volt, az akkori Wenckheim család palotájában. Ott elmondták, hogy az épület már 110 éves és a palotában 11 terem, 48 szoba, 5 konyha és 4 fürdőszoba volt.
Az épületről tudni kell, hogy barok stílusú. Fadúz János építette a négy hegyi törpét, ami kettő oszlopot tart a tárgyalóban. Ezt az építészeti elemet atlasznak nevezik. A palotának nagy a belmagassága, ezért tűnik kívülről több emeletesnek, valójában pedig csak egy emeletes.
Felmentünk a császárlépcsőn, amit kettő sárány díszít (nekem igazság szerint ez tetszett a legjobban). A régi fogadóterem ma már olvasóterem és rendezvényterem.

A következő terem Wenckheim Krisztina társalgóterme volt. Utána átmentünk a dohányzóba, amibe ma már segédkönyvek vannak. Onnan a gróf vendégszobájába mentünk. A gróf és a grófnő fogadószobája hasonló, de mégis más; a férfi társalgó ezüst, a női aranytapétás.
A következő terem az 500 embert befogadó bálterem volt. A nagy bálterem mellett van a tükörfolyosó, ami növeli a tánctermet. Az utolsó szoba az akkori ebédlő volt. Itt egy gyönyörű nagy csillár díszelgett a szoba közepén. A csillár 17 tonna (!) Az ebédlő reneszánsz stílusú. Most már ez a terem szép olvasóteremként funkcionál.

Átmentünk a hatalmas szabadolvasó terembe, ahol óriási ablakok voltak. És ha kinéztünk az abakokból, hatalmas kősárkányokat láthattunk. A túloldalon lehetett látni a grófi család hintóbeállóját és istállóját. Érdekességként megnéztük a kisgalériát, ahol rendezvényeket szoktak tartani. A falakon Kárpát-medencei házakról láthattunk képeket és olvashattunk információkat. De az itt levő témákat három hetente cserélik.
Egy családi kirándulás alkalmával érdemes elmenni !  
További információért keressetek rá az interneten ITT ! ”

A cikket Nagy Anna 5.a írta