A medve

A megható természetfilm csodálatos dolgokat mutat meg: egy magára maradt medvebocs mindennapjait követhetjük végig, amint megbarátkozik az élettel, jóval-rosszal, a szabadsággal, az ellenségekkel, a küzdelemmel.
A történet két medve életét követi nyomon a természetben:
A medvebocs anyja meghal egy sziklaomlásban, miközben vadmézet ás ki egy fa odvából. A bocs igyekszik élelmet és búvóhelyet találni. A hegység másik részében egy felnőtt hím grizzlyt üldöz két vadász. A fiatalabb vadász türelmetlen, rálő a medvére, noha az elég messze van tőle.
A medve bal válla erősen vérzik, de el tudja hagyni a helyszínt. Ide érkezik meg a bocs, és a seb nyalogatásával próbál segíteni a sérült hímnek, bár a hím eleinte üvöltéseivel távol tartja a bocsot. Ezek után a felnőtt medve – a hím medvék szokásától eltérően - befogadja, védelmezi az elárvult kis medvebocsot és gondoskodik róla..

A rendező - Jean-Jacques Annaud - azt mondta egy interjúban: „Ezzel a filmmel azt szeretném elérni, hogy az emberek megbecsüljék ezeket az abszolút bűbájos teremtményeket, akik érzelmekkel, véleménnyel, barátokkal és intelligenciával rendelkeznek.”


Érdemes megnézni. Fantasztikusan létrehozott film!

Díjak és jelölések:
Cézár-díj (1989) - Legjobb rendező: Jean-Jacques Annaud
BAFTA-díj (1990) - Legjobb operatőr jelölés: Philippe Rousselot
Cézár-díj (1989) - Legjobb film jelölés: Jean-Jacques Annaud
Cézár-díj (1989) - Legjobb operatőr jelölés: Philippe Rousselot
Oscar-díj (1990) - Legjobb vágás jelölés: Noëlle Boisson